: dom v Turni


Tento dom bol typickým katalógovým projektom 4- izbového prízemného domu s dvojgarážou, obytnými miestnosťami orientovanými na juhovýchod. Dom je navrhnutý bez stropnej konštrukcie s priestoro otvorenýn do krovu a s presvetlením strešnýni oknami. Keďže zopár podobných domov už v okolí pozemku stálo, majitelia mali možnosť vidieť stabu aj interiér. Nie celkom sa vedeli s tým stotožniť, tak ma oslovili. Výhodou bolo, že to bolo v čase, keď z ich domu bola hotová len základová doska, pretože sme mohli urobiť projektové zmeny bez zbytočného búrania a prerábania. Pôvodne chceli len 3D vizualizáciu obývačky a spálne, ale postupne som pre nich vypracovala celkový realizačný projekt.

Interiér je zariadený prevažne nábytkom zhotoveným na mieru v stolárskej dielni s ohľadom na želanie klientov minimalizovať otvorené police. Nábytok je zväčša bez nožičiek, zavesený na stene. Prevažuje biela farba nábytku v kombinácii s antracitovou. Chladnosť interiéru je zjemnená použitím dekoru dreva, ktorého odtieň je zvolený tak, aby korešpondoval s farbou okenných rámov, ktorých farba nedopadla celkom podľa očakávaní majiteľov a ich želaním bolo, zladiť tieto rámy okien s interiérom. Dvere sú farebnosťou zladené s podlahou. Veľká časť podlahy pokrytá dlažbou s povrchovou úpravou pripomínajúcou sopečné horniny, ktorá dodáva prirodzený a útulný nádych aj priestoru zariadeným v minimalistickom štýle. Pre vytvorenie príjemnejšej atmosféry je v obytných miestnostiach zvolená plávajúca podlaha.

3D vizualizácia: Obývacia izba

Centrálnu časť domu tvorí obývačka prepojená s jedálňou a kuchyňou. Je zariadený minimom nábytku. Vzhľadom na požiadavku reprezentatívnosti priestoru som zvolila vysokolesklé striekané dvierka z MDF dosiek antracitovej farby, biele dvierka sú tiež z MDF dosiek pokryté matnou fóliou, niektoré z nich aj s potlačou v podobe odkvitnutej púpavy, ktorá je vytvorená technológiou „overface“. Tým získal nábytok nádych jedinečnosti a atraktívnosti. Materiál s drevodekorom je z prírodnej dyhy.

3D vizualizácia: Pohľad z kuchyne

Zrušením jednej priečky sa otvoril veľký priestor spoločnej kuchyne a obývačky. Varné centrum som oproti pôvodným plánom presunula do priestoru, aby domáca pani mohla pohodlne pripravovať občerstvenie a zároveň konunikovať s hosťami. Barový pult bol navrhnutý pre 4 osoby. Aby nepôsobil mohutne, tvorí ho len doska vysunutá do priestoru obývačky. Kuchynská linka prechádza plynule do obývačkovej nábytkovej zostavy, ktorá je zložená s horizontálne a vertikálne zavesených uzavretých skriniek, ktorým sa po otvorení automaticky zapne vnútorné osvetlenie. Steny sú obzvláštnené úpravou evokujúcou podhľadový betón.

3D vizualizácia: Kuchyňa

Sklad potravín zrušený nevymurovaním priečky bol čiastočne nahradený vstavanou skriňou so zalomovacími dverami, kde sa okrem iného pripravil priestor na kávovar a ostatné domáce spotrebiče, taktiež je tam vytvorená ďalšia pracovná doska, ktorú môžu majitelia po použití zatvoriť pred zrakmi návštev. V rohu tejto skrine je pripravený priestor na robotický vysávač. Pod mikrovlnnou rúrou je priestor na často používané domáce spotrebiče (rýchlovarná konvica, toaster) prekrytý hliníkovou roletkou. Digestor je zvolený stropný s dostatočným výkonom a nízkou hlučnosťou. Dobre osvetľuje priestor, zároveň je nenápadný a neruší tak celkový centrálny priestor.

3D vizualizácia: Spálňa

Napriek tomu, že pri spálni je samostatný šatník, manželia trvali na čo najväčšej vstavanej skrini. Vnútornú výbavu vstavanej skrine tvoria prevažne svietidlá, ktoré slúžia ako tyče na zavesenie oblečenia. Dvere vstavanej skrine sú zrkadlové, čo vytvára dojem väčšieho priestoru a zároveň majú aj praktický význam na „kontrolu“ vzhľadu. Posteľ má zaujímavé záhlavie, ktorého vzor sa potom nepravidelne opakuje aj na ďalšom spálňovom nábytku. Na každej strane postele je priamo v stene lampička na čítanie. Stena za posteľou má vzor podhľadového betónu.

3D vizualizácia: Pracovný kút a TV

Jednou z požiadaviek klientov bolo mať v spálni televízor. Sledovať ho môžu priamo z postele a priamo z postele si môžu nastavovať intenzitu osvetlenia, pričom náladové osvetlenie je v podobe LED pásu nainštalované pod skrinkami nad televízorom. Skrinky sú navrhnuté až po strop, aby zabezpečili čo najväčší dostatok úložného priestoru. Miesto sa našlo aj pre užší pracovný stolík, ktorý je hlavne z praktických dôvodov oblúkovo rozšírený. Kreslo slúži nielen ako pracovné, ale poslúži aj pri prezliekaní, alebo aj na oddych. Zároveň slúži ako výrazný farebný akcent v tejto miestnosti.

3D vizualizácia: Kúpelňa

V kúpeľni je maximálne využitý priestor. Vzhľadom na nízko položené okná nebolo možné dať pod okno práčku so sušičkou a ani sprchu, problém s chýbajúcim miestom na bidet sa vyriešil umiestnením spršky pri WC. Práčka so sušičkou sú oddelené od WC presklenou priečkou z matného skla, nad sušičkou je skrinka využívajúca priestor až po strop – na potreby pri praní. Dvojumývadlo asymetricky inštalované pod dvoma kúpeľňovými oknami a naopak, zrkadlo je medzi oknami symetricky vystredené, je nalepené priamo na stenu. Obklad je zvolený v svetlejších odtieňoch aby sa opticky priestor aj tak malej kúpeľne opticky nezaťažoval. Na spestrenie je použitý mozaikový vzor nad vaňou a ako obklad nad WC.

Realizačné vizualizácie kúpeľní

3D vizualizácia – zádveri

V zádverí je využitá nika na vstavanú skriňu na odkladanie kabátov, plášťov a vetroviek. Na posuvných dverách je použitý rovnaký vzor ako na nábytku v spálni. Celkový štýl nábytku zároveň korešponduje s nábytkom v obývačke. Na odkladanie topánok slúži botník, po oboch stranách ktorého je vešiaková stena.

3D vizualizácia: celková perspektíva

Názor zákazníka:

Veľmi pozitívne hodnotíme ľudský a praktický prístup pri návrhu interiéru nášho prvého rodinného domčeka. Na úvod našej spolupráce Lívia zorganizovala príjemné úvodné stretnutie, na ktorom zisťovala náš vkus, aké máme preferencie a akým životným štýlom žijeme. Na základe týchto informácii získaných nenásilnou formou nám spracovala návrh, s ktorým sme sa na prvý pohľad absolútne stotožnili. Poradila nám nielen praktické riešenia a menšie stavebné úpravy, ale zároveň do dizajnu zakomponovala zaujímavé „vychytávky“ a ukázala nám možnosti zariadenia a nábytku, ktoré sú na trhu.

Neoceniteľné bolo pre nás, že nám okamžite priniesla aj katalógy a vzorkovníky konkrétnych firiem a potom nám už len stačilo zájsť do vybraného obchodu a štúdia a dohodnúť si podmienky. Momentálne máme dokončené kúpeľne, ktoré sú podľa návrhu Lívie a sú to doslova kúpeľne našich snov. Aj napriek tomu, že sú maličké, sú riešené veľmi prakticky a vkusne aj vďaka realizácii stavebnej úpravy po dohode s Líviou.

Vďaka neoceniteľným radám máme aj v spálni a obývačke technickú predprípravu na všetko, čo budeme aj v budúcnosti potrebovať a presnú predstavu o zariadení a nábytku.

Týmto by sme sa chceli veľmi poďakovať za ochotu, profesionalitu a nesmierne ľudský prístup  :-)

Andrea a Majo Jazbecovci


 

odber noviniek